woensdag 24 juni 2015

Opstand

Auteur: Veronica Roth
Genre: Jongvolwassenen, Science-Fiction en Romantiek
Bladzijdes: 525

Samenvatting:
Het boek start bij de trein (dat is waar het boek inwijding was geëindigt). Tris, Four, Caleb, Marcus, Peter en nog andere mensen van Zelfverloochening die niet zijn doodgegaan, gaan met de trein naar Vriendschap waar zij willen verblijven en kunnen overleggen. Ze willen ook met Vriendschap samenwerken. Ze worden door de leidster van de groep is Johanna. Een paar dagen later komen Eruditie en de soldaten van Onverschrokkenheid die aan de kant van Eruditie staan Vriendschap binnenvallen. Ze zoeken de mensen van Onverschrokkenheid en Zelfverloochening, waaronder dus de mensen die in de trein hierheen zijn gekomen. Iemand merkt de tattoo van Four op (alleen mensen van Onverschrokkenheid hebben tattoos) en komt er een wapengevecht. Tris, Four, Caleb en Susan ontsnappen door op een trein richting het centrum te springen. Daarin zitten gewapende factielozen. Ze worden goed ontvangen en meegenomen naar het centrum van de factielozen.

Tris en Four gaan de volgende dag weg naar Oprechtheid. Daar krijgen Tris en Four een waarheidsserum toegediend. Tris geeft daarbij toe dat ze Will heeft vermoord, het vriendje van Christina. Daarna werd het hoofdkwartier van Oprechtheid aangevallen door de Onverschrokken soldaten die bij Eruditie horen. Ze schieten niet met kogels maar met pijlen die serums afgeven aan het bloed waardoor je een hele erge pijn voelt. Natuurlijk is het weer zo dat de serums geen invloed hebben op afwijkende mensen. Tris en Uriah zijn afwijkend, ze willen de rest waarschuwen voordat zij ook geraakt worden met het serum. Dan komt Eric tevoorschijn en probeert Tris, Uriah en Shauna te verwonden. Hij raakt Shauna met het serum, zij is niet afwijkend. Tris en Uriah verslaan Eric en hij ligt bloedend op de grond. Daarna komen de Onverschrokkenen van het verzet binnenstormen en brengen iedereen in veiligheid. De leider van Oprechtheid is Jack. Hij organiseert een vergadering tussen Eruditie en Oprechtheid. Eruditie stuurt een belangrijk iemand van de Onverschrokkenen die bij Eruditie horen, Max. Tris, Four, Lynn en Shauna wonen stiekem die vergadering bij. Dan schiet Shauna Max dood, en ze moeten vluchten. Terwijl ze wegrennen wordt Shauna door het serum geraakt en valt op de grond. Eenmaal terug is er een geheime vergadering gehouden waarbij Four, Tori en een andere Onverschrokkene genaamd Harrison zijn gekozen om leiders te zijn van het verzet.

Eric, de leider van de Onverschrokkenen die zich bij Eruditie hebben aangesloten, wordt terecht gesteld. Four mag hem doodschieten en doet dat ook zonder erover na te denken. Die nacht wordt Tris wakker. Het blijkt dat het serum niet alleen voor pijn zorgt, maar het zorgt er ook voor dat Jeanine de mensen die geraakt zijn door het serum kan besturen. Als ze geen twee afwijkende mensen afstaan aan Eruditie, springen er elke avond drie mensen van het gebouw af onder invloed van het serum. Twee mensen kunnen worden gered, maar een iemand springt van het gebouw af. De volgende avond spreekt Tris met Christina. Ze vergeeft Tris dat ze Will heeft doodgeschoten. Die avond besluit Tris om zichzelf aan te geven bij Eruditie. Ze gaat naar het hoofdkwartier van Eruditie en wordt opgepakt. Jeanine mag testen op haar uitvoeren zolang ze vertelt wat ze bij haar gaat doen. Dan ziet ze ook Peter en haar broer Caleb, die nu aan de kant van Jeanine staan. Ze ziet ook Four in een andere kamer liggen. Hij wilde Tris redden maar is opgepakt. Met een serum probeert Jeanine Tris pijn te doen zodat Four de geheime locaties van de factielozen vertelt, alleen het serum heeft geen invloed op afwijkenden. De dag daarna moet Tris worden geëxecuteerd. Peter, die Tris zou gaan executeren, bevrijd Tris en Four. Ze vluchten weg uit Eruditie terug naar Oprechtheid.

Op het eind komen Four en Caleb met een filmpje die ze hebben gevonden. De film wordt afgespeeld op een grote scherm. In dat filmpje wordt door een persoon gezegd dat de wereldbevolking slecht is. Dat kan alleen beter worden door het toekomstige Chicago project in deze stad. De grenzen van de stad moesten opengemaakt worden door vriendschap en dan konden de mensen weer meedoen in de normale wereld. Als het filmpje is afgelopen ontstaat er een grote verwarring.

Mening:
ik vond dit een heel leuk boek. Ik vond het ook heel goed geschreven. Het was soms wel moeilijk te begrijpen, maar uiteindelijk begreep ik het wel. Ik vond dat het een meeslepend verhaal was, dus dat is ook weer een pluspunt. Ik vond het boek ook heel spannend en ik houd van spannende boeken, dus dit boek was daarom ook heel leuk om te lezen. Het boek was ook wel romantisch, maar de romantische gedeeltes boeiden mij niet zo erg. Ik vind Beatrice/Tris een dapper en aardig meisje. Ik vind het heel stoer van haar dat ze gewoon in opstand kwam samen met Four en dat ze zichzelf opofferde zodat de andere mensen geen zelfmoord meer pleegden. Four vind ik ook wel een stoere gast. Mijn minst favoriete persoon in dit boek is Eric. Hij is gewoon een gemene, arrogante jongen, die bijna niks anders wilde dan Tris en Four te pakken te krijgen. Het mooiste stuk vond ik het stuk waar ze erachter kwamen dat het een soort project was en dat iedereen helemaal verward was. Het spannendste stuk vond ik het stuk dat Tris geëxecuteerd zou worden. Meestal gaan de hoofdpersonen in een verhaal niet dood dus ik vond het al raar dat ze dood zou gaan, maar mijn gevoel klopte en ze ging niet dood. Ik zou je zeker aanraden om dit boek te lezen, vooral als je van een beetje romantiek en spanning houdt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten