woensdag 24 juni 2015

Percy Jackson en de zee van monsters

Auteur: Rick Riordan
Uitgever: De Boekerij
Genre: kinderboek/jeugdboek, fantasie, mythologie
Bladzijdes: 256


Samenvatting:
Percy Jackson is de zoon van Poseidon en is 13 jaar. Na jarenlang van iedere school getrapt te zijn door zijn ADHD en dyslexie, versloeg hij op zijn 12e zijn wiskunde lerares die in een mythisch monster veranderde waarna hij ontdekte wat hij echt was. Hij werd in de zomer naar Kamp Halfbloed gestuurd. Hier worden kinderen die half mens, half goden zijn, zoals Percy, in veiligheid gebracht en getraind om monsters uit de onderwereld te verslaan. Na zijn eerste queeste te hebben vervuld keert Percy terug naar New York om bij zijn moeder te wonen, om weer een jaar naar een normale school te gaan.

Na uit een verschrikkelijke droom te ontwaken waarin zijn satyr-vriend Grover van een monster wegrent, begint Percy met een van zijn laatste schooldagen. Hij heeft bijna een schooljaar achter de rug waarin hij geen problemen heeft veroorzaakt of van school is getrapt. Het is bijna tijd om naar Kamp Halfbloed terug te keren. Voordat hij naar school gaat krijgt hij van zijn moeder te horen dat het te gevaarlijk is om deze zomer naar Kamp Halfbloed te gaan, maar de reden waarom wilde ze niet vertellen.

Op school raken Percy en zijn vriend Tyson verwikkeld in een gevecht met Laestrygonen, dat zijn reuzen uit de Griekse mythologie. Met moeite weten zij de reuzen te weren en worden zij gered door Percy's vriendin, Annabeth die de dochter van Athena is. Na het gevecht vertelt Annabeth dat Kamp Halfbloed in gevaar is omdat de boom van Thalia vergiftigd is en het schild die het kamp beschermt tegen monsters daardoor vervaagd. Hierdoor moeten zij meteen naar Kamp Halfbloed gaan. Na een rit met de grijze zusters die de toekomst voorspellen komen zij bij Kamp Halfbloed aan. Daar zijn de kinderen in gevecht met metalen stieren genaamd Kolchissen. Nadat de Kolchissen zijn verslagen, blijkt het dat er veel op Kamp Halfbloed is veranderd sinds vorig jaar. Er is een nieuwe begeleider genaamd Tantalus bij gekomen, de centaur Chiron is ontslagen omdat hij verdacht wordt van het vergiftigen van de boom. Door het gevaar dat heerst, is de sfeer niet zo fijn op het kamp en door de nieuwe begeleider zijn de activiteiten zijn ook niet zo fijn. Ook komt Percy erachter dat zijn vriend Tyson eigenlijk een cycloop is en tegelijkertijd daarom ook zijn halfbroer is.

Doordat er steeds meer verschillende monsters het kamp teisteren door het wegvallen van de barrière, wordt er besloten dat er een queeste gehouden moet worden om de enige redding voor de boom, het guldenvlies, naar het kamp toe te brengen. Omdat Tantalus een hekel heeft aan Percy wordt zijn rivale Clarisse, dochter van Ares, uitgekozen om deze queeste te begaan. Percy is teleurgesteld dat hij niet op deze queeste mag omdat hij door zijn voorspellende dromen heeft gezien dat zijn vriend Grover op hetzelfde eiland zit als waar het guldenvlies zich bevindt. 's Nachts krijgt Percy een bezoekje van god Hermes die hem vraagt om zelf toch op queeste te gaan met Tyson en Annabeth omdat hij weet dat zijn zoon Luuk degene is die achter de vergiftiging van de boom zat. Daarom krijgt Percy ook de taak om Luuk bij zinnen te brengen.

De boot die Hermes voor Percy en zijn vrienden heeft geregeld, blijkt in bezit te zijn genomen door Luuk met zijn vrienden en monsters. Hier ontdekken zij dat Luuk ook opzoek is naar het guldenvlies om de slechte titaan Kronos weer tot leven te wekken. Na een hevig gevecht vluchten Percy en zijn vrienden op een reddingsboot en besluiten zij op deze manier verder te reizen. 's Nachts komen ze aan op een plek waar Annabeth op haar vorige queeste een hut had gebouwd, waar ze in besluiten te slapen. Al snel worden zij aangevallen door een Hydra, ze worden gered door Clarisse en mogen op haar boot verder varen. Samen bereiken ze de Zee van Monsters waar de boot ontploft bij het gevecht met de zeemonsters Scylla. Clarisse en Tyson raken vermist door de explosie.

De volgende ochtend komen Annabeth en Percy aan op een eiland waar Percy veranderd wordt in een cavia door de heks Circes. Met behulp van de spullen die Hermes hun mee heeft gegeven weten zij Percy terug te toveren en te ontsnappen op en gloednieuwe boot. Ze varen verder naar het eiland waar Grover zich bevindt. Na een confrontatie met sirenen die zij overleven komen ze aan op het eiland. Ze zien dat Clarisse de ontploffing toch heeft overleefd en er zelf is gekomen. Ze zijn net op het moment gekomen waar de cycloop Polyphemus heeft besloten om Grover en Clarisse op te eten. Met behulp van een list weten Percy en Annabeth, Grover en Clarisse te redden en gaan zij vechten met de cycloop om de guldenvlies te bemachtigen. Tijdens dit gevecht komt Tyson tevoorschijn en wint hij van de cycloop.

De groep keert terug naar Miami waar ze besluiten dat Clarisse, omdat het origineel haar queeste was, met het vliegtuig het vlies naar het kamp mag brengen. Vlak nadat Clarisse weg is wordt de groep gevangen genomen door Luuk. Na een spannend gevecht dat van plan was te falen, komen Chiron en zijn centaurfamilie hun redden en worden zij veilig terug gebracht naar het kamp.
Op het kamp wordt Tyson gevraagd om stage te lopen bij Poseidon en verlaat hij het kamp. Dezelfde nacht komen zij tot de ontdekking dat het guldenvlies te sterk werkt en daarom het lijk van Thalia die onder de boom van Thalia met zijn magische krachten weer tot leven wekt heeft gewekt.

Mening:
Ik vond dit boek heel leuk en spannend. Het boek is mooi geschreven en het gebruikt niet zo veel moeilijke woorden. Hierdoor is het boek heel goed te begrijpen. Het boek is ook meeslepend en het liet je ook heel lang denken dat Tyson dood was maar hij blijkt op het eind toch levend te zijn. Dat was eigenlijk wel voorspellend, ik had de hele tijd al een gevoel dat hij op het eind wanneer ze hem nodig hadden tevoorschijn zou komen. Ik vind Percy Jackson een aardige, loyale jongen en een goede vriend. Hij probeert altijd zijn vrienden te helpen, het maakt hem niet uit als hij daarmee zijn eigen leven in gevaar brengt. Ik vind dat wel heel dapper van hem, maar ik denk dat zijn loyaliteit ook negatieve dingen heeft. Het kan bijvoorbeeld tegen hem gebruikt worden, door een vriend van hem te ontvoeren en hem zo te lokken. Percy Jackson is ook meteen mijn favoriete personage in dit boek. Mijn minst favoriete personage is die nieuwe begeleider Tantalus, omdat hij expres Clarisse op de queeste stuurt om Percy te treiteren. Ik vind hem ook een slechte gemene begeleider. Het boek is ook leuk, omdat er allemaal wezens uit de Griekse mythologie in voorkomen en dat vind ik wel leuk gedaan. Het laat ook goed zien dat de goden niet echt heel bijzonder waren. Ze praatten gewoon met mensen en vragen ze om gunsten. Dit boek is ook een fantasie verhaal en ik vind fantasie verhalen altijd wel leuk dus ik vond dit boek heel leuk. Ik raad je echt aan om dit boek te lezen als je van spannende fantasie verhalen houdt en al helemaal als je ook nog eens van Griekse mythologie houdt. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten