zondag 21 juni 2015

Percy Jackson en de Olympiërs

Auteur: Rick Riordan

Uitgever: De Boekerij
Genre: Jeugdboek


Percy Jackson en de Olympiërs is een mythologisch boek dat gaat over een jongen genaamd Percy Jackson hij is een halfgod/held. Hij is de zoon van Poseidon. Dit boek is een de derde deel van een serie boeken. Percy Jackson heeft 3 vrienden: Thalia, dochter van Zeus. Annabeth dochter van Athene en Grover, een sater. Een sater is een wezen met aan de onderkant van zijn lijf twee hoeven van een paard en aan de bovenkant een gewoon mensenlichaam. Percy heeft ook nog een half broer genaamd Tyson. Tyson is een Cycloop dat is een grijs monster met één oog in het midden van zijn hoofd. Halfbloeden worden heel vaak aangevallen door monster dus ze moeten zichzelf heel vaak verdedigen. In het boek is er ook een speciale kamp voor halfbloeden genaamd kamp halfbloed, waar halfbloeden getraind worden en veilig kunnen leven. Het kamp heeft een soort krachtveld waar niks doorheen kan komen.

Samenvatting:
Grover kwam erachter dat er twee halfbloeden op een kostschool zaten. Percy, Annabeth, Thalia moesten die halfbloeden gaan halen en naar kamp halfbloed brengen, omdat die halfbloeden niet veilig zijn in de buitenwereld. Daar ontmoette ze Nico Di Angelo en zijn zus Bianca Di Angelo. Hun waren twee halfbloeden die nog niet wisten dat ze halfbloeden waren. Toen Thalia, Grover, Percy en Annabeth die twee hadden gevonden viel er een monster aan. En toen vochten ze tegen het monster en gooide het monster Annabeth van een afgrond af en net toen ze verslagen waren kwamen de Jageressen tot hulp schieten. Ze vielen het monster aan met pijl en boog en versloegen het monster. Daar ontmoette ze de godin van de jacht: Artemis. Zij was de leidster van de jageressen. Artemis moest een monster gaan zoeken die de val van Olympus zou gaan veroorzaken en stuurde de jageressen dus met Percy en zijn vrienden naar kamp Halfbloed. Daar kregen de jageressen, Percy, Thalia en Grover van het orakel te horen dat Artemis in gevaar was en dat ze met een groepje van 5 moesten gaan om Artemis te redden. Uiteindelijk gingen ze op de queeste met: Zoë Nachtschade (zij was de nieuwe aanvoerster van de jageressen), Bianca, Thalia, Grover en Percy. Het orakel had gezegd dat er twee personen dood zouden gaan op de queeste. Uiteindelijk bleken dat Zoë en Bianca te zijn. Op de queeste komen ze erachter dat hun oude vijand Luuk en de vader van Zoë, Atlas achter de verdwijning van Artemis zaten. Het bleek ook dat Annabeth nog in leven was en gevangen genomen. Ze versloegen Atlas en Luuk en Annabeth en Artemis waren weer vrij. Het verhaal eindigt met dat Nico zo boos is dat zijn zus was overleden dat hij wegloopt. En hij zou ooit de val van Olympus kunnen veroorzaken en het blijkt dat Luuk nog leeft een heel leger aan het maken is om Olympus aan te vallen.

Mening:
Ik vind het een leuk boek, omdat ik Mythologie best wel leuk vind. En ze hebben de Mythologie er ook grappig in gebruikt. Ik hou ook van fantasie boeken dus het was wel een leuke combi. Ik vond het stuk waar ze erachter kwamen dat Zoë Nachtschade de dochter van atlas was een bizarre stuk. Ik vind Percy ook wel een aardige en dappere jongen, want hij mocht eigenlijk niet op de queeste gaan maar hij ging stiekem toch, omdat hij Annabeth wou redden. Hij is wel een loyale vriend. Maar ik denk wel dat zijn loyaliteit ooit zijn zwakke punt zou worden. Ik vond het stuk waar Percy, Zoë, Thalia, Artemis en Annabeth tegen Atlas en Luuk gingen vechten heel spannend en het was dat gevecht waar Zoë dood ging. Ik vind het boek ook leuk omdat de schrijver doet alsof de goden gewoon normale mensen zijn en niet laat zien dat ze veel machtiger zijn. Het boek is ook leuk omdat de personages elkaar steeds bij hun zwakke plekken pakken waardoor de slechteriken bijna winnen. De schrijver laat het boek ook niet voorspelbaar lijken door dat je van tevoren al weet hoe het afloopt.  Ik zou zeker aanraden om dit boek te lezen. Tenminste als je van avontuur, fantasie en mythologie houdt. Ik zou dit boek echt aanraden om te lezen, maar je moet wel de eerdere delen hebben gelezen om hem goed te begrijpen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten