woensdag 24 juni 2015

The Hobbit: an unexpected journey

Auteur: J.R.R Tolkien
Uitgever: Harper Collins
Genre: fantasie, avontuur
Bladzijdes: 253


Samenvatting:
In Bilbo’s plaats is het altijd heel kalm en is iedereen er altijd netjes en maakt nooit iets mee. Je mocht daar niet op avontuur gaan omdat je dan raar was, en je zou kunnen zeggen dat je dan buitengesloten werd. Maar bij Bilbo komen op een dag 13 dwergen gezellig binnen wandelen als hij alleen zijn oude vriend Gandalf de tovenaar verwacht. Gandalf had de dwergen allemaal uitgenodigd bij Bilbo, omdat Gandalf denkt dat de dwergen erg veel aan Bilbo zullen hebben . Ze willen hun schatten terug die de draak Smaug van ze afgepakt heeft heel lang geleden, toen Thror nog regeerde. De belangrijkste dwerg, Thorin, is de kleinzoon van deze regeerder. Dwergen zijn erg bijgelovig en er waren nog maar dertien Dwergen over, dat kon natuurlijk niet, want dertien is een ongeluksgetal. Ze vroegen de tovenaar Gandalf om een veertiende reisgenoot erbij te krijgen.

Voor hij het weet komt Bilbo in aanraking met vrolijk zingende dwergen, trollen die niet tegen zonlicht kunnen, boosaardige aardmannen met hun vieze gangen in de bergen, Elrond de zorgzame Elf, Beorn de magische mensbeer, spinnen in een groot, donker bos, Adelaars in hun nesten hoog in de bergen, meren en rivieren, de Eenzame Berg en een oorlog tussen 5 grote legers. Zo wordt Bilbo Balings de meest wereldwijze Hobbit ooit.

Want Bilbo werd door de vraag of hij mee wou zo overdonderd dat hij niets meer dan een beetje gemurmel uit kon brengen. De Dwergen dachten dan ook dat hij mee wou. Dus gingen ze op weg naar het grote avontuur om de draak Smaug uit te schakelen. Na veel opstakels kwamen ze, vooral dankzij Gandalf bij de mijnen van Moria. Moria was vroeger het mooiste Dwergen-rijk van de Midden-aarde , maar het is veroverd door Orks (aardmannen). De Dwergen moesten over de berg, want door de berg was te gevaarlijk.

Het sneeuwde op de berg zo hard dat ze moesten schuilen in een grot. Helaas was de grot de nieuwe in/uitgang van de Orks. De groep werd meegesleurd door Orks, gelukkig kon Gandalf nog net op tijd een formule uitspreken waardoor er een paar Orks dood neervielen. Door de verwarring konden ze ontsnappen, alleen Bilbo viel van een dwerg af in een zijgang, en toen hij bijkwam voelde hij om zich heen waar hij was, voelde iets, en stopte dat in zijn zak. Toen kwam hij Gollem tegen, een variant van een oerlelijke hobbit, en Gollem wilde hem niet laten gaan als ze geen raadselwedstrijd hielden. (Een bekend fenomeen van de Hobbits) maar alle raadsels werden opgelost, en op een gegeven moment vraagt Bilbo wat hij in zijn zak heeft, en Gollem kan dat natuurlijk niet oplossen, ondertussen voelde Bilbo aan het ding in zijn zak, en merkte dat het een ring was. Dus hij schoof hem om, en kwam erachter dat Gollem hem niet meer kon zien, en zo kwam Bilbo na veel moeilijkheden toch buiten, waar hij zijn vrienden zag zitten.

Toen ging de reis verder, naar Demsterwold en weer werden ze gevangen genomen. Twee keer zelfs. Eerst door reuzenspinnen, en daarna door Elfen. Beide keren helpt Bilbo hen uit de problemen met behulp van de ring.

Vervolgens konden ze eindelijk uit het Demsterwold komen en gingen naar meerstad, de stad bij De Eenzame Berg. De Meer-mensen ontvingen de dwergen graag om van de draak af te kunnen komen. In de berg komen ze de draak tegen die op een bed van goud en zilver lag te slapen. Omdat Bilbo die ring had, moest hij de gang doorlopen, naar het binnenste van de berg. Alles ging goed en Bilbo nam een gouden beker mee. Alleen helaas kende deze draak zijn bezittingen op zijn duimpje en toen Bilbo terug ging, onzichtbaar, probeerde Smaug dan ook uit te vinden wat er precies aan de hand was door middel van een gesprek. Maar helaas maakte Bilbo toen de fout om het over meerstad-vriend te hebben en Smaug besloot toen om Meerstad maar helemaal te gaan vernietigen.

De Meermensen konden door het kapotte schild van Smaug komen en Smaug was dood, maar de dwergen hadden toen wel de berg bezet, en nu wilden de meermensen een schadevergoeding. Daardoor kwam er oorlog, omdat Thorin weigerde om iets te betalen, maar hij wilde wel iets heel dierbaars, de Arkensteen. Die had Bilbo gepakt en ging ermee naar de Meermensen om te onderhandelen en op deze manier werd de vrede herstelt.

Ondertussen kwamen de Orks terug en was er 1 laatste oorlog waar de dwergen, Meermensen en Elfen allemaal samengewerkt hebben, en die wonnen dan ook, dus Bilbo kon eindelijk naar huis.

Mening:
Ik vond het boek niet zo leuk, sommige stukken waren wel leuk en spannend, maar het was dan weer niet fantastisch. Vooral het begin vond ik niet zo leuk, want in het begin was er niet zoveel actie. Ik hou van verhalen die meteen leuk beginnen, niet dat ze midden in het boek pas een beetje spannend begint te worden. Op het eind werd het boek wel leuker, maar ik wou bijna stoppen met het boek in het begin, omdat ik het niet leuk vond om te lezen en er zaten ook nog soms moeilijke worden in waardoor ik het stuk niet begreep. Later werd het wel weer duidelijk. Het spannendste stuk vond ik het stuk waar ze de draak gingen bestrijden. Heel veel meer heb ik niet echt over dit boek te vertellen. Ik zou je persoonlijk niet aanraden om dit boek te lezen, maar als je de Hobbit serie wel leuk vindt dan moet je het vooral gewoon door blijven lezen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten